Blog

Ενισχύστε τη σχέση σας: Θετικές συμπεριφορές μέσα στο ζευγάρι

Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ αυτονόητο. Σταματήστε τη γκρίνια, τον θυμό, τα μούτρα, τις κατηγορίες εκ των υστέρων! Μιλήστε έγκαιρα απλώς ζητώντας ότι θέλετε, με τρόπο ξεκάθαρο και όμορφο, χωρίς υποτίμηση. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει μυαλά. Ο καθένας μας έχει τις δικές του απόψεις, επιθυμίες, ανησυχίες και προτεραιότητες. Δεν έχει καμία σημασία να «καταλάβει από μόνος του» ο άλλος, άρα να μην απαιτείτε κάτι τέτοιο. Ας επιτρέψουμε στο σύντροφό μας να κάνει αυτό που θα θέλαμε, απλά μιλώντας ανοιχτά. «Τι; Εγώ πρέπει να το πω, δηλαδή;» - Φυσικά! Αυτό συνιστά συνεννόηση κι όχι ζητιανιά. Δεν μειώνει την προσφορά και την καλή διάθεση του άλλου, ούτε σημαίνει ότι ο άλλος «δεν τα πιάνει»... Πολλοί σύντροφοι (ιδιαιτέρως οι άνδρες) προτιμούν να εκφράζουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους με πράξεις, οπότε οι προθέσεις είναι καλές, αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία. Σε περίπτωση που κάτι μας έχει ενοχλήσει, ας μη θεωρήσουμε ότι ο άλλος ξέρει τι συμβαίνει. Πριν θυμώσουμε και κάνουμε άλλο ένα Βατερλό, ας εξηγήσουμε με ηρεμία τι μας ενόχλησε, τι θα περιμέναμε, ας ακούσουμε την απέναντι οπτική (που ίσως ο άλλος θεωρεί από την πλευρά του… «αυτονόητη»). Μήπως δεν «είναι στην κοσμάρα του/της», αλλά έχουμε εμείς απομονωθεί στο δικό μας κόσμο περιμένοντας οι άλλοι να λειτουργήσουν αντίστοιχα;

Στη βράση ΔΕΝ κολλάει το σίδερο! Όταν θυμώσετε για κάτι δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ηρεμήσει πριν το κουβεντιάσετε. Απομακρυνθείτε άμεσα από το πεδίο μάχης. Πείτε «Τώρα νιώθω ότι θυμώνω και θέλω λίγο χρόνο για να ηρεμήσω και να το σκεφτώ ξεκάθαρα» και απομονωθείτε. Έτσι θα μπορέσετε να σκεφτείτε πριν πείτε ή κάνετε κάτι που δεν θα εννοείτε και που θα θυμώσει και τον απέναντι. Εξηγήστε ότι δεν αποφεύγετε την κουβέντα και θα την συνεχίσετε εντός ολίγου (ώστε να μην φανεί ότι αγνοείτε τον άλλον). Σκεφτείτε αν καταρχήν αξίζει τον κόπο (πολλές αφορμές για καβγάδες είναι πραγματικά χαζές). Έπειτα αναλογιστείτε αν έχετε πραγματικά δίκιο (δεν έχετε πάντα…) και μπείτε αληθινά στη θέση του άλλου. Εντοπίστε τι σας ενόχλησε και τι θα θέλατε από εδώ και στο εξής. Αφού ηρεμήσετε, μπορείτε να κουβεντιάσετε.

Πείτε μια καλή κουβέντα από καρδιάς! Μην κοιτάτε μόνο τα λάθη. Αναζητήστε τις ευκαιρίες να εκφράσετε (έστω και για κάτι καθημερινό, φαινομενικά μικρό) την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό σας. Αυτό αλλάζει το ύφος της επικοινωνίας σας. Είναι σίγουρα προτιμότερο να μην ασχολούμαστε με τον άνθρωπό μας αποκλειστικά και μόνο για να τον κατακρίνουμε. Εξάλλου, η θετική μας ανατροφοδότηση θα κάνει τον δίπλα μας να επαναλάβει τις θετικές του συμπεριφορές και να αναπτύξει τις καλές πλευρές του χαρακτήρα του.

Κάνουμε όλοι λάθη. Όταν, λοιπόν, υποπέσουμε σε κάποιο Σφάλμα: Συγγνώμη – Στοργή – Συνέπεια. Ας ζητήσουμε συγγνώμη αναγνωρίζοντας πώς κάναμε τον άλλο να νιώσει, ας δείξουμε τρυφερότητα με μία αγκαλιά ή ένα φιλί και τέλος ας δώσουμε και ας τηρήσουμε την υπόσχεση ότι από εδώ και πέρα θα αποφύγουμε το ίδιο λάθος και θα φερθούμε με εναλλακτικό τρόπο.

Όσο η σχέση σας μεγαλώνει κι αναπτύσσεται, είναι φυσικό να ξεφουσκώνει… Δώστε της λίγο αέρα πού και πού. Κανονίστε κάποιες ώρες απομόνωσης (π.χ. σε ένα ξενοδοχείο ή μία εκδρομή), μακριά από κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές, παιδιά, δουλειές, κλπ.

Το σεξ δεν είναι εξετάσεις κι έχουν όλοι δικαίωμα να το απολαμβάνουν. Υπενθυμίστε το στον εαυτό σας αλλά και στον/την σύντροφό σας (γιατί μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχουν μόνο οι δικές σας ανασφάλειες). Το σύνηθες είναι όταν υπάρχει μειωμένη όρεξη στο ζευγάρι, οι γυναίκες να το αποδίδουν στο ότι οι ίδιες δεν είναι αρκετά θελκτικές και οι άντρες στην υποτιθέμενη έλλειψη ανδρισμού τους. Μπορεί η έλλειψη ερωτικής διάθεσης του άντρα να μην έχει να κάνει με την κυτταρίτιδα της γυναίκας του, παρότι αυτό θα μάντευε η ίδια η γυναίκα. Και ίσως αν μία γυναίκα δεν έχει διάθεση για σεξ αυτό να μην είναι γιατί ο άντρας της δεν τα καταφέρνει όπως αυτοί στις τσόντες, παρότι αυτό θα φανταζόταν ο ίδιος ο άντρας. Αρκετά συχνά η περιορισμένη όρεξη του απέναντι έχει να κάνει με τις δικές του ανασφάλειες κι όχι με τις δικές μας… Βρείτε ευκαιρίες να ενθαρρύνετε τη σεξουαλικότητα του/της συντρόφου σας. Εντάξτε την τρυφερότητα, τη φαντασία, την αισθαντικότητα στο ερωτικό σας ρεπερτόριο και «γδυθείτε» κι από τις ανασφάλειές σας. Αφήστε τα περιοδικά να λένε: δεν χρειάζεται κανείς από τους δύο σας να είναι και να «αποδίδει» σαν… πορνοστάρ προκειμένου να απολαύσετε ο ένας τον άλλον!

Σε μία σχέση έχουμε να φροντίζουμε τρεις: τον άλλον, τον εαυτό μας και τη σχέση! Μην απαιτείτε μόνο από τον άλλον να κάνει πράγματα για εσάς. Φροντίστε να εκφράζετε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας με πράξεις, λεκτικές συμπεριφορές, ηθική υποστήριξη, εξυπηρετήσεις και συμβολικές κινήσεις. Φροντίστε και τον εαυτό σας, εξασφαλίστε ελεύθερο χρόνο για να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε, να σκέφτεστε για εσάς θετικά, να κάνετε πού και πού δώρα στον εαυτό σας, να φροντίζετε το σώμα και την υγεία σας, να βρίσκετε λίγο χρόνο για χαλάρωση ή για να δείτε φίλους κλπ. Τέλος είναι σημαντικό να φροντίζετε και τη σχέση: πάρτε εσείς πρωτοβουλία και κανονίστε εσείς κάποια έξοδο για τους δυο σας, προτείνετε κάποια κοινή δραστηριότητα ή κάποιο χόμπι (π.χ. μαθήματα χορού μαζί), επιτρέψτε κάποια ώρα την ημέρα μόνο για τους δυο σας (έστω και μισή ώρα αληθινής επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική).

Μιλάτε κι ακούτε με προσοχή. Μην κοιτάτε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό σας, όταν συζητάτε με τον/τη σύντροφό σας. Αν δεν τον κοιτάζουμε, ο άλλος δεν αντιλαμβάνεται ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για όσα μας λέει. Κι αν είμαστε αφηρημένοι δεν κατανοούμε πλήρως τι μας λέει ώστε να ανταποκριθούμε επαρκώς. Επίσης, μην απευθύνεστε στον άλλον από το διπλανό δωμάτιο ή από το μπαλκόνι, εκτός αν είναι στ’ αλήθεια απαραίτητο. Αυτό φέρνει ένταση, σηματοδοτεί στον άλλον έλλειψη κινήτρου και απογυμνώνει την επικοινωνία μας από πολλές πτυχές της (τις εκφράσεις του προσώπου, τις αλλαγές στον τόνο της φωνής μας, τις χειρονομίες μας).

Μην αφήνετε την ευγένειά σας έξω από το σπίτι. Μπορεί η ασφάλεια που νιώθουμε στη σχέση να μας επιτρέπει να ξεπερνάμε όρια και να ξεχνάμε συμβάσεις, πιστεύοντας πως ο άλλος θα μας συγχωρεί, δεν θα μας παρεξηγεί, δεν ενοχλείται γιατί ξέρει πως τον αγαπάμε. Όμως η σχέση γεμίζει χωρίς λόγο ένταση όταν γινόμαστε αγενείς, απότομοι, προσβλητικοί. Ας μην παραλείπουμε να είμαστε ευγενείς και αβροί με τον άνθρωπο που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλ.:
+30. 690 766 0078

Email:
info@therapyforall.gr

Social Media

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα!